10:22

Izgleda da sam počeo da pamtim snove. Već nekoliko dana se budim sa delićima narativa koje sam proživljavao spavajući. Iz zabave, a i lenjosti da sam tumačim, guglam “sanovnik” i pojam koji mi je ostao u pamćenju.

Jutros su to bila vrata. Mnogo vrata. Čitavi hodnici. Izgledalo je kao u nekoj igrici u kojoj se spaja nekoliko žanrova: misterija, zagonetka, avantura. Niko me nije jurio, ali je bilo izvesne napetosti u tom stalnom otvaranju vrata i prolasku kroz hodnike. U nekim sobama sam nailazio na vrata bez kvake, samo zid u koji je utisnuta drvena ploča za koju nisam znao kako da je pomerim ili otvorim, ali sam znao da su to vrata i da postoji mogućnost da se kroz njih prođe.

Sanovnik mi je ponudio više tumačenja, od kojih su samo neka mogla da posluže onome što sam video u snu. Nekada zaista uživam u čitanju sajtova kakav je sanovnik365.com. Samo ime sajta te oraspoloži, koliko god sam san nije povoljan za tumačenje.

Ovde prenosim nekoliko tumačenja direktno sa ove stranice:

Sanjati vrata uopšte. Vrata u snu mogu označavati različite stvari. Najčešće se vrata u snu odnose na neke nesigurnosti ili blokade koje postoje u vama. Možda ne možete da donesete neke odluke ili da razumete nešto što ste nedavno videli ili doživeli, što vas može mnogo zamarati i praviti vam probleme da normalno funkcionišete.

Sanjati da ulazite kroz vrata. San u kome ste prolazili kroz vrata, može značiti da će u bliskoj budućnosti biti potrebno da se odbranite od nekoga ko želi da dominira nad vama ili određuje vaše ponašanje. Najverovatnije ta osoba neće imati uspeha u tome, ali dugo nećete moći da se oslobodite njenog prisustva.

Sanjati da neko ulazi ili izlazi kroz vrata. Ovakav san može da označava neke prepreke na koje ćete naići pri izvršavanju svojih dnevnih obaveza. Možda ćete imati problem da završite i najrutinskije stvari.

Sanjati zatvorena vrata. Zatvorena vrata mogu da predstavljati neke mogućnosti ili promene, koje vam više nisu dostupne. Možda san znači da bi trebalo da napravite neki izbor ili preduzmete inicijativu, kako bi iskoristili neke prilike.

Ako ste stajali ispred zatvorenih vrata, san možda ukazuje na izazove i prepreke sa kojima ćete se suočiti. Ako imate neki cilj na čijem ostvarenju radite, možda ćete uskoro naići na neki nepremostivi problem, koji će vam onemogućiti bilo kakav napredak.
San je možda i znak da ćete doći u kontakt sa nekim ljudima, koji će vam samo stvarati probleme i glavobolje.

Sanjati da otvarate pogrešna vrata. Ako ste u snu otvarali pogrešna vrata, san može označavati da ste slučajno otkrili neke mogućnosti ili prilike, koje zapravo ne želite.

Možda ste slučajno prouzrokovali neke probleme, kojima ne želite da se bavite. San može biti i odraz vaših osećanja u vezi sa uspostavljanjem kontakta sa ljudima koji vam se uopšte ne dopadaju.

Sviđa mi se kako je u Sanovniku sve predstavljeno tako da bude jasno katalogizovano, ali maglovito tumačeno. Imao sam jedan Sanovnik, kupljen na nekoj pijačnoj rasprodaji budzašto, čije su mi korice stalna asocijacija kada pomislim na reč sanovnik. Mislim i da je IGRARNIK delom došao odatle.

Vodeći se ovim opisom, mogu da zaključim da se nalazim pred velikim izazovima, od kojih se neki čine nesavladivim, ali postoje brojne mogućnosti koje će se javiti tokom tog puta.

Ali osim tumačenja iz Sanovnika, uvek se vodim i svojim ličnim osećajem, jer u tom snu prepoznajem neke trope iz video igara koje sam igrao. Čini mi se da se bavim jednom misterijom, a to je kako predstaviti Sobakaiste i ovo što radim u formatu koji je lak za konzumiranje, ali tako da taj sadržaj ne postane banalan ili izgubi na svojoj vrednosti zbog formata u kojem se prikazuje. To doživljavam kao najveći izazov, zbog čega i ne napredujem po pitanju ostvarivanja ciljeva u litero-igri.

Ali, sa obzirom na to da je danas 1. jun, a pritom je i ponedeljak, mogao bih da započnem novi, jednomesečni ciklus u kojem će mi glavni izazov biti da isprobavam sve načine koje znam da ispričam šta su Sobakaisti. Počeću već ovde kratkim tekstom koji će postati zasebna objava:

#literoizazov

Svaka igra se sastoji iz izazova. Kao i svaki život.

Prevazilaženje izazova je sigurna potvrda napretka. Potrebno je sagledati problem, pokušavati različita rešenja sve dok jedno od njih ne bude ono koje će nas dovesti do sledećeg izazova.

Izazov sa kojim se suočavam danas – u ponedeljak, prvog juna 2020. godine, tiče se formata i načina na koji predstavljam Sobakaiste. Zato ću od danas, pa u narednih mesec dana, pokušati da svakog dana predstavim jedan deo ove priče kroz različite platforme i njihove formate.

Počinjem ovde, u tekstu, u mom omiljenom mediju gde je svaka reč čitav svet. Izazivam sebe da budem uporan i dosledan onome što sam zamislio. Već više od četiri godine se igram Sobakaista. Vreme je da podelim igračku sa drugima. Iako imam strah da će je drugi pokvariti, polomiti ili oštetiti, znam da je to najbolji način da igra napreduje, jer iako bih mogao da se igram u samoigri do kraja života, ipak mi je cilj da ovo postane mnogoigra, naš zajednički proizvod.

Počinjem od reči IZAZOV. To je današnja tema.

12:24

Izazov je u drugoj rubrici, a ovde se nastavlja ono dnevničko upisivanje. Sa svakom rečenicom, dan se čini bogatijim.

Imao sam čas sa Zoranom iz Viktorije (Australija), a sledeći čas mi je sa Aleks iz Londona. To nam je prvi čas, pa se radujem da čujem njen akcenat. Svakoga dana sve više volim svoj posao predavača.

Ne znam da li ste videli ovaj snimak, ali evo, u duhu deljenja i predstavljanja, ovako izgleda klip kojim se predstavljam na Preply platformi gde radim kao onlajn nastavnik srpskog.

Vrlo uzbudljivo vreme za mene. Iako mi oduzima od litero-igre, ipak me tera da napredujem i budem bolji. Pošto se, polako i sigurno, sve što radim sklapa u jednu životnu poetiku, tako se i predavanje srpskog onlajn sklapa sa idejom da je Originalni jezik (Original Game Language), odnosno srpsko-hrvatski, odnosno zajednički jezik još jedan od alata kojima približavam ljude litero-igri.

Zbog toga planiram da danas snimim i prvi video za TikTok platformu. Koliko će to da bude neprijatno, čitajte u sledećoj epzodi dnevnika, jer sada imam još pola sata do časa sa Aleks, pa moram da se posvetim tome malo.

15:26

Zbilja volim svoj posao, baš zbog ovakvih susreta. Aleks se preziva kao i ja, ima 21 godinu i sluša “alternativnu” muziku. Tokom časa je nosila majicu na bretele na kojoj piše REBEL. Prilično dobro govori srpski, greši u padežima i kongurenciji u rodu, ali ima dobar vokabular i odličan akcenat. Radujem se što ćemo raditi zajedno. Dogovorili smo se da mi pošalje svoje omiljene pesme, pa da svakog časa razgovaramo o bendovima i muzici sa ovih prostora. Ako Vizelju skoči popularnost u Ujedninjenom Kraljevstvu, znajte da to nije samo zbog njihove turneje, već zato što sam puštao Nepravdu mojim učenicima.

Sad imam pauzu do pola pet, a onda dva časa vezano sa Džejmsom i Masajukijem. Nakon toga poslednji čas za danas sa Nikolom. Zadovoljan sam kako sam ispunio vreme. Nadam se da ću imati snage da pišem Okean kad se sve završi, a sad ću da odradim pola sata španskog.

21:45

Radno vreme je završeno. Čas je gotov. Idite kućama.

Pustio sam Cold Play – Scientist. Lajka već petnaestak dana svira samo ovu pemsu. Nikad se nisam ložio na ovaj bend, ali jesam na nekoliko njihovih pesama. Ovu pesmu je poslušalo 823 MILIONA ljudi do sada. I to samo na Tjubu. Kada sam bio klinac, spot se stalno vrteo muzičkom programu SOS kanala i Košave. Znam ga napamet, pa me zato nije oduševilo kako su Artan Lili iskoristili sličan fazon za svoj spot.

Imam nekih 45 minuta da spakujem domaći i današnju lekciju za Nikolu, a onda idem napolje da prošetam. Moram da protegnem noge, moram da hodam, moram da se razgibam, inače će mi stradati leđa. Jedva čekam da sredim studio, svoj prostor za rad, odvojen od kreveta i ove stolice na kojoj kršim kosti, lomim vrat i krivim kičmu. Odlažem sve za vikend, ali ovog vikenda planiram da budem u Beogradu, pa je bolje da već sutra počnem sa raspremanjem prostora. To bi mogao da bude izazov za sutra.

Prijao mi je da našnji #literoizazov, mislim da je ljudima bilo zanimljivo da vide kako izgleda dnevni spisak i kako ga koristim. Sutra ću se još igrati sa tim. Samo napred.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Last modified: June 15, 2020

Comments

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.