22:09

Jedan zadatak dnevno da se zadovolji navika od 100(0) reči dnevno, a minimum 100, makar neke od tih reči bile gostoprimstvo, samosažaljenje, vibracija, inspiracija i koalicija.

U 100 reči može da stane puno ispravnih odluka, još više obećanja, a nađe se mesto i za kritiku: čitam Sašu Savanović, knjiga Novo Sada, novo izdanje Partizanske knjige. Posle stotinak strana (a ima ih preko 300), priča je neubedljiva, razvučena, neretko dosadna, sa povremenim šokovima od upotrebljenih reči (promeniti ploču).

U 100 reči može da stane i preporuka za slušanje, sveže otkrivena na Fip radiju sinoć u približno isto vreme:

Danas sam više puta govorio o panteru, koji je možda samo izmišljotina kraća od 100 reči, izgovorena u telefonsku liniju službenika koji su bili u smeni toga jutra. Crna mačka, domaća divljač, odbegla u šumama Apatina. Pominjao sam je uz ilustraciju:

Navučen sam, i u to sam siguran posle odledane/odslušane Agelastove epizode sa doktorkom iz Drajzerove. Navučen sam na tekst, željan sam priče i pisanja, pa moram da naviknem svoj softver da svakog dana imam zadatak po čijoj uspešnosti ću određivati kvalitet dana. Evo, ovo pokislo govno od dana je već bolje nakon ovih stotinak reči.

Šta radi narkoman kad skonta zavisnost? Prvi korak je priznati:

Ja sam zavistan od teksta.

Neophodno mi je da se otisnem u tekstu jednom dnevno, makar niko ne čitao, niko drugi do član Internacionalnog fan kluba litero-igre sa brojem 0001 ili 000007.

Ako pišem, sve je u redu, jer smrt onda nije pretnja, već okidač za izdavanje sabranih dela, koje će radnici dostave raznositi na biciklima. Moj posao zahteva vreme, to isto vreme koje se troši i na stvaranje teksta, pa bih rado zamenio jednu obavezu za drugu, umesto jutarnjeg bloka časova od 8.00 pre podne, seo bih za mašinu i pisao: usko tkao, posvećeno brstio.

Učinio sam to, evo danas sam uspeo – napisao sam više od 300 reči, a to namiruje onaj zadatak, iako ne na najbolji način. Tekstovi moraju da budu smisleni, moraju da imaju veze sa planom, ne nasumična bujica prelivena u dnevnik. Ovo je u redu u ovakvoj situaciji, ali ne inače.

Da se smirim, pustim novi Zicer:

то е то.


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Last modified: November 18, 2022

Comments

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.