08:23

Ove sedmice tema je pijac.

Hoću da se okušam u nedeljnim objavama koje su objedinjene tematsko-motivski, a počinjem od pijace, jer je tako sve počelo.

Mislim da sam imao 12-13 godina kada sam prvi put radio na pijaci samostalno. Ćale je menjao smenu ili je išao po robu, a ja sam ga zamenio dok ne dođe, ili tako nešto. Ne sećam se detalja, ali znam gde je tada bio kiosk i da smo prodavali plastiku i creva za vodu koja smo merili razvlačeći ih između obeleženih linija na trotoaru. Brinuo sam samo da mi neko ne zatraži 10 metara, jer nikada nisam bio siguran da li sam dobro odmerio.

Nakon toga, u srednjoj školi, pa i tokom fakulteta, bio sam već iskusan prodavac koji je sa lakoćom trpeo predugačka objašnjavanja mušterija, a iz njihovih nemuštih objašnjavanja treba mi onaj deo ovako, ono od kade što ide u mašinu, naučio sam da malo ko zna da koristi jezik u svakodnevnoj komunikaciji.

Da sam radio neki drugi posao, sigurno ne bih imao toliko vremena da čitam, a i neprestana izloženost pričama, kako sa kupcima, tako i sa kolegama prodavcima, naučila me je da slušam, pamtim i zapisujem.

Radno mesto br. 1; buvlja pijaca, Gornji Milanovac, 2005

Na pijaci sam vodio dnevnike, pisao u rokovnike ideje i pesme , pravio nasumične snimke i smišljao priču o Prodavcu, pripovedaču koji zna poreklo svakog tepiha u svojoj prodavnici, pa je i pitanje “koliko košta?” već dovoljno da iz nejga pokulja narativ koji hipnotiše mušteriju i vodi je pred konačnu odluku o kupovini.

Osim nekoliko stranica razrade i pokušaja ovakvih priča, nikada nisam napisao ništa o tome, pa je Prodavac i dalje moja opsesija i izazov za neka buduća pisanja.

Ali Pijaca ostaje kao lokacija koju posećujem u svakom gradu gde se nađem. Znam to mesto. Znam kako je dok raspremaš robu zimi, a znam kako je čekati zatvaranje po žegi. Ja sam jedan od tih ljudi, pa iako tamo ne radim već godinama, vraćam se buvljaku. Zbog toga, želim da pijac bude lokacija u litero-igri, mesto na kojem se obavljaju misije i napreduje u pohodu.

Pijaca u litero-igri

Ove nedelje pravim zadatke i razrađujem priču o pijaci, jer svaki grad, pa i Dogvil, mora da ima mesto gde ljudi trguju. Gde će igrač da kupi neophodni artefakt, ako ne na ilegalnoj pijaci pod mostom?

Zato, da bi svaka pijaca poslužila kao lokacija za igru, ove nedelje se bavim time. Nakon časova, slede dalje objave, a najbolje od svega se nalazi na Ko-Fi stranici i u Instagram pričicama-blejačicama.

21:54

Buvljak, nego šta.


Nikada nije bila veća šansa da dobijete mejl od Sobakaista, zato upišite se na mejling listu:

Kosku baci na Ko-Fi stranici, jer psi su gladni!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Last modified: February 25, 2021

Comments

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.