10:36

Dobro jutro svima, osim onima koji imaju časove od 10:30.

Kratka pauza dok učenik iz Australije obavi poziv koji je presekao početak našeg razgovora o frizerima. Žena ga je ošišala, što je bio dobar povod da ga naučim glagolu “ŠIŠATI” i reči “FRIZER”.

Zanimljivo je što sa njim koristim ćirilicu. To je njegov izbor.

16:42

Sutra idem na kampovanje. Ovaj put povod je odmor. Neću čupati cevi, niti nositi alat. Samo pležr.

Odredište je Borsko jezero. Nas troje u kolima, pun gepek stvari i instrumenata, novac u novčaniku, pamet u glavi, snaga u srcu.

23:57

Kroz 12 sati krenuću na put.

Idemo na izlet. Kampovanje. Tri dana na jezeru.

Spremio sam sve, osim stvari koje treba da ponesem. Ali spreman sam. Složio sam celu organizaciju tako da ne brinem ni za šta, već se radujem putovanju.

Kao dete sam brinuo pred odlazak. Ne bih mogao da zaspim, jer bih u mislima već bio tamo i otkrivao bih mesta koja tek treba da vidim. Prešao bih celu razdaljinu dok se ne zamislim na konačnom odredištu.

Delimično se tako osećam i sada, ali to je zbog virtuelne brošure koju sam prelistao jutros (ne zadovoljava moje standare informativnosti koju očekujem od ovakvog sadržaja). Vidim vodu i staze, to je sve. Naučio sam se da ne jurcam u mislima. Pustiću da stvarnost pokaže šta ima pre nego što je izmenim. Tako izbegavam da budem razočaran golom istinom, a i priroda je uvek lepša od pejzaža koje mogu da iskonstruišem u glavi. Video sam puno zelenila u životu, ali nedovoljno vode.

Osim Krupca u Nikšiću, ne sećam se da sam se kupao u nekom jezeru do sada. Verovatno da jesam, bilo je ekskurzija i odlazaka na plivanje, ali to nikšićko jezero mi je jedino ostalo u sećanju. Možda je to zbog snimaka koje sam napravio GoPro kamerom?

Verujem da je to zbog događaja. Bio sam tamo sa devojkom. Bio je njen rođendan – trideset i prvi. Slavili smo ga na plaži, po sunčanom danu koji je izveo stare Nikšićane. Penzioneri su se dovikivali:

Kakva je voda?

Fenomenalna! Voda je do poda!

Govorili su istinu. Voda je bila odlična, a zasigurno do poda.

Nije mi se izlazilo na obalu. Bio sam dete, brćkao sam se, igrajući se digitalnom spravom koja beleži realnost u video i audio formatu visoke rezolucije. Hoćete da vidite neki od tih materijala?

ŠOK! Igrodržac litero-igre na plaži! Pitali su ga kakva je voda, a evo šta je rekao (FOTO + VIDEO)

Za video morate da kliknete na reč KALENDAR da biste stigli do snimka objavljenog na Jutjub kanalu Sobakaista. Negde na polovini pronaći ćete desetak sekundi videa nastalog na jezeru.

Ove fotke su stvarno ekskluziva! Izvadio sam ih iz jednog od videa iz lične arhive i prvi put ih ovde delim za javnost.

Razmišljao sam o budućoj formi videa i kako je neophodno da budu povezani sa tekstom, jer ako ne vode na tekst – onda đaba. Ljudi neće čitati, a pažnja će im biti sve manja. Zbog toga je neophodno motivisati ih da kopaju dublje, da idu dalje, da traže sami. Ovo je primer toga.

A Bor?

O Boru imam da kažem ovo:

Postao sam svestan Bora, tog velikog majdana na istoku Srbije, kada sam odgledao film “Rudarska opera“. Tada sam saznao i za Milenu Marković. Bilo je to na kampu “Slobodna Zona JR“, ako se ne varam, 2008. godine. U maloj sali jednog hotela na Tari, pogledali smo ovaj dokumentarni film koji mi je, do danas, ostao omiljeni dokumentarac.

Postao sam svestan Bora i priča koje u njemu postoje. Počeo sam da slušam Duo Trojica.

Ali veze sa Borom nisu stale tada. Prošle godine, negde u junu ili julu, stvorio sam novu vezu u mnogoigri sa Jovanom Mitićem, igrajući Astor Lajku na subotičkom Korzou.

Spreman sam za Bor.

Sa 8h prostora za snimanje GoPro kamerom u rezoluciji 1080pi.
Sa 50h sati audio prostora na Zoom H5 snimaču.
Sa akustičnom gitarom, kahonom, perkusijama i malim klavirom u F#m/A štimu (kojeg sam kupio na ulici, u Kameničkoj, za 500 din).

Imam 3 dana. Tačnije 64 časa na raspolaganju da uzmem što više od realnosti. Iskorisitću to.

A da bih to uradio, moram i da spavam.

Tako da laku noć.

Odjava i kraj u 1:03 AM.


Aj čik se prijavi na mejling listu litero-igre Sobakaisti!

BACI KOSKU DA SE IGRAMO!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Last modified: August 24, 2020

Comments

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.