8:38

Добро јутро, свима, а посебно онима са друге стране текста.

Моје име је Стефан Стефановић и данас ћу вам показати како се пишу писма.

НЕОПХОДНОСТИ

Прво што вам је потребно је особа којој ће те писати. Срећом, за мене то није проблем, јер имам неколико нових адреса на које могу да упутим писмо, као и неколико старих адресaта са којима сам развио ову врсту комуникације.

Када пронађете особу којој ћете писати писмо, следеће што вам је потребно су коверта, папир и оловка.

ВРЕМЕ

Време које вам је потребно за извршавање овог задатка варира у зависности од дужине писма. Најбоље је да то радите након свршетка обавеза, јер ћете тако имати слободу да размишљате и да се препустите писању. У супротном, ако почнете писање сада, у тренутку када чекате први час, писмо ће бити под тензијом, згужваних мисли, савијених ивица.

Зато, настављамо са писањем писма тек након првог блока часова.

8:46

Уколико је ваш ученик одсутан, (оправдано, јер час почиње за 13 минута), можете се вратити размишљању о припремама за писање писма.

Дакле, уколико сте обезбедили оловку, коверту и парче папира на којем ћете писати, време је да се упустите у прављење садржаја.

Садржај писма стварате тако што оловком наносите речи на површину папира.

ПОЧЕТАК

Можете почети са писањем на било ком делу хартије, али ми вам, ради економичности, препоручујемо да отпочнете из горњег, левог угла.

Уколико као ми марите за јасну хронологију, у горњем десном углу можете да упишете данашњи датум: 26.11.2027. године

Сада, на супротном крају, нешто ниже, са размаком од два прста наспрам ивице папира, уписујете прве речи, најчешће у вокативу, обраћајући се адресату.

У зависности од тога ко је адресат, обраћање може да се разликује у количини присности или формалностима. Нека од најчешћих која се користе су:

 • Поштовани/Поштована
 • Драги/Драга
 • Мили мој/Мила моја
 • Љубави
 • Господине/Госпођо/Госпођице

Почетно обраћање је и прва могућност за исказивање ваше креативности. Охрабрујемо вас да писмо започнете на неки ваш, оригинални начин. Молимо вас да у коментарима оставите пример како сте започели ваше писмо како бисмо унапредили наш систем и допунили га још једном могућношћу.

Надамо се да нисте од оних који започињу писма са ћао, хеј, здраво. Такви почеци писама показују крајњи мањак искуства и манира у писању.

ПРВИ ПАСУС

Након што сте се обратили адресату, време је да га обавестите о разлозима зашто му пишете. Будите искрени, јер хартија трпи све, па и нагле изливе нежности, сентименталности и неретке патетике која је својствена људима који пишу писма.

Не устручавајте се да напоменете колико дуго маштате о томе да им пишете и у каквом тренутку сте се одлучили за овакав потез. Ако вас је наше упутство подстакло на ово, можете нас таговати, користећи неки од ових хештегова: #собакаисти #литероигра #знањеимање

ДРУГИ ПАСУС и остатак писма

Од овог тренутка сте препуштени себи, али не брините, увек можете да се осврнете на примере из наше богате колекције успешно обављених преписки кој

[ е јеби га, ево га ученик. Таман сам се захуктао… ништа, настављам касније. ]

22:14

Neki budući ja ne prekida tekst. Ovaj sadašnji mora da sluša obaveze, od nečega se mora živeti van priče, pa zato dopuštam sebi da priča ostane nezavršena.

Ali neki budući ja to ne radi, jer je priča svrha.

Juče je umro Maradona, a ja se nisam potresao. No, ipak poštujem čoveka, jer je iz Latinske Amerike, jer je podržavao levicu, jer je levom (božjom) rukom dao go. Zbog toga sam ga stavio na spisak pesama koje će Astor Lajka izvoditi na turneji 2021. Ako svet bude postojao tada.

Sviraću ovu verziju u miksu sa Manu Čaovom pesmom. Biće to dobar miks.

23:04

Za one koji prate ove tekstove, evo male najave:

Upravo sređujem brdo snimaka i fajlova sa starih kompova. Sve to prebacujem na glavni komp, a onda se upuštam u montiranje i štancovanje snimaka. E onda ide čitav jedan talas spamovanja sa kojekakvijem materijalom video formata.

Verovatno će i tekstualni format pratiti te objave.

Neću ništa da vam obećam, da ne bude opet ispala, ali mislim da ću postići da od decembra imam aktivne objave na nekoliko kanala. Ne znači da će svaka objava biti dobra, jer hiperprodukcija pati od kvaliteta, a za sada nam je kvantitet u fokusu, sa obzirom na to da imam preko terabajt snimaka sa kojima ne znam šta ću, a želim da ih iskoristim bilo kako.

Dok se s jednog kompa prebacuje na drugi, kroz žuti LAN kabl, sa mreže se skida Kusturičin film o Maradoni – “Maradona by Kusturica“. Jedno od originalnijih imena za film o Maradoni.

Javiću vam utiske, ako sutra bude postojalo.

Lepo spavajte i sanjajte litero-igru.

….


 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Last modified: November 26, 2020

Comments

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.