15:42

Jedino što uspevam da završim za litero-igru su ovi dnevnički zapisi koje niko ne čita, ali za sedam godina, kada svako u džepu bude imao priključak u litero-igru, ovi zapisi, nastali u nedovoljno zagrejanoj sobi na prvom spratu moje porodične kuće, biće najvrednije štivo na kojem će se zasnivati čitave katedre međunarodnih studijskih disciplina. Videćeš.

“Hoćeš da se kladimo?!”, to je pitanje kojim su počeli mnogi pohodi na ovom prostoru. Iz čiste opklade, ljudi su srljali u nova iskustva samo da bi dokazali onoj drugoj strani da to mogu, uz obaveznu potvrdu u obliku zaloga nad kojim se opklada presekla.

Hoćete da se kladimo u 1000 dinara da ću pobediti u narednom pohodu? Vi meni date 1000 dinara, ja vama člansku kartu Internacionalnog fan kluba litero-igre Sobakaisti. I ako ne pobedim u tom pohodu, za šta skoro da nema nikakvih šansi, vi ćete dobiti člansku kartu, a sa njom i delić istorije.

Osnovna članska karta Internacionalnog fan kluba litero-igre Sobakaisti

Naravno, uz člansku kartu idu i pogodnosti o kojima ne bih pričao sada, nije ni vreme ni mesto. Ovi zapisi ne služe reklami, već kao dnevna beleška u koju sabiram misli. Broj tekstova raste, pa kada se nađem na kraju 2020. godine i sa strepnjom se osvrnem za vremenom koje sam potrošio zarad fiktivnog sveta litero-igre, znaću kako mi je to vreme prošlo, znaću na šta sam ga proćerdao.

Kao što si svoj život ovde proćerdao, u ovom tako malom
kutu,
straćio si ga i na celoj kugli zemaljskoj.

Konstantin Kavafi, deo pesme “Grad”; Prevod: Ksenija Maricki Gađanski

Ovo mi je omiljena pesma kojoj se uvek vraćam kada pomislim kako traćim svoje vreme u ovoj sobi, u ovom ćošku kuće izgrađene na parceli milanovačke opštine. Trebalo bi da sam u Beogradu, ili makar u Novom Sadu ako već želim da se bavim ovakvim poslom. Za mene ovde nema mesta, nikome nije potrebno ono što ja radim, pa i poslednji događaj koji smo organizovali potvrđuje to – manje od 20 prodatih karata… Sramota.

Ovo pišem ja, ali glas koji diktira nije moj glas, jer ja znam, ja – Stefna Stefanović, igrodržac litero-igre Sobakaisti, glavni odgovorni za ovo pisanje, ja znam da broj prodatih karata nije merilo moje vrednosti, niti plata za moj rad. Uporan sam poput burlaka koji vuče galiju uzvodno, otupeo od umora, sposoban da računa samo po jedan korak unapred, gazeći uz utabanu stazu kraj reke. To sam ja, upregnut u sopstvenu fikciju, gazeći sporim korakom iz ove u onu narednu priču, uzimajući sve što mi se dešava kao potvrdu da je baš to pravi put kojim treba da se krećem.

Ali dosta o meni. Barem za sada… Moram da govorim o drugima, moram da pišem i širim vest o onome što moj život čini ovakvim radosnim poglavljem u Enciklopediji živih.

Vučem Kanea za rukav, guram ga da se razmrda, donosim mu vodu i slatko, samo da pokrenem njegovo ustondirano telo koje bi trebalo da zaigra novu misiju. Postoji toliko dobre muzike o kojoj nije rekao ni reči, a to se od njega očekuje. Ne igram se više njegovih igara, ne konzumiram, niti to želim, mada ponekad pomislim da bi sve bilo lakše kada bih mogao da se na par sati odmetnem u njega – A. Kanea, najpopularnijeg rokenrol novinara u litero-igri Sobakaisti.

Trenutno slušam Playground Hustle iz Zagreba, a za njim i Mita Matiju, nove albume Dingospo Dalija i Briganda, a čekaju me podkasti, snimljeni intervjui i sav onaj neiskorišćeni materijal koji sam pravio u poletu, verujući da ću ga iskoristiti za osvajanje još jednog hajskora. Hm, treba nam reč na Originalnom jeziku za termin highscore. Ima neko neki predlog?

Ovog trenutka (16:12) ću prestati da piskaram u ovom dnevniku i nataknuću Kaneov šešir iz kojeg će ispasti prvo tekst o dvojcu iz Zagreba, a onda i ovom brkatom tipu u bijeloj košulji.

18:46

Znači, Kaneu je trebalo oko 2 sata da napiše tekst i još 40-ak minuta da sredi SEO i izlinkuje sve što se pominje u tekstu. Nije loše, stvarno.

Nedostajao mi je Kane, priznajem. Njegovi tekstovi su uvek radost, pogotovo kad uđe malo u mračnu priču, kao u ovom tekstu, jer “Playground Hustle” nije baš zajebavanje. Evo, samo poslušajte ovu pesmu:

Ne znam da li je problem do YouTube platforme ili do WordPress-a, ali imam problem sa ubacivanjem video sadržaja, pa me je i Kaneov tekst mučio sa time, zbog čega ga neću javno objaviti večeras, nego tek kad rešimo taj problem.

Ali za vas nepostojeće čitaoce, koji pratite stranicu, evo teksta, premijerno:
Igle na igralištu

[…]


This image has an empty alt attribute; its file name is Ko-fi_Logo_RGB_grey-1024x372.png
Bacite mi kosku preko Ko-fi platforme ili putem paypal.me/igrodrzac

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Last modified: February 27, 2020

Comments

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.