21:27

Е, ипак побеђујем.

Почело је лоше, баш онако како не треба: на тек отворене очи сам прилепио екран и почео да свлачим информације. Не можеш да поверујеш који комбо: Поруке на инстаграму, мало редит, Косово, па се вратим на инстаграм сторије, Декаденца и Госпођа переца ме саблазне својом објавом, идем даље док не кажем – стоп.

Нисам одмах устао. Могао сам. Пробудио сам се још пре 8, али када сам видео поруку на Скајпу да се одлаже први заказани час, пустио сам се. Није ми се спавало, али у том тренутку сам поверовао гласу који је, прилично убедљиво, тврдио: најбоље је да одспаваш још мало.

11:30, будим се и шта сад?

Сад оно што је требало, али произвољним редом. Међутим јавља се мултиплејер, који са радошћу прихватам. Члан Интернационалног фан клуба литеро-игре Собакаисти, и то један од оних са доживотном чланском картом (998989), дошао је у помоћ по задатку: БАЈС.

Дошао је спреман да ми окрпи задњу гуму бицикла. Донео је лепак и флекицу, као и неколико комада алата који олакшавају процес скидања точка и навоја. Међутим, убрзо је увидео да ја немам ни пумпу. Но, то га није омело, јавио се предлог да купимо пумпу и тиме наставимо задатак. У експедицији проналаска пумпе нам је у много чему помогао локални водич са Руда, jeдан од Италијана који у својим документима имају и доживотну чланску карту (000089). Одвео нас је до пред Плави мост, тамо је била најближа бициклистичка радња. Пумпа: 860 динара. Ма ајте молим вас, у Милановцу сам је платио 400… али ајде, морам.

Вратили смо се у базу да наставимо са задатком. Рекао бих да је прошло успешно.

21:38

Овај размак у времену је утрошен на ову потпуно неважну причу. Разлог што сам уопште отворио дневник је да кажем следеће.

Литеро-игра Собакаисти је игра of:

 • exploration
 • managing
 • customitazion

То је њено језгро.

О овоме ћу детаљније, али прво на папиру, па међу члановима, па онда на сва уста. То ми треба за упис на мастер, те сам се посветио формирању одговора и практичним примерима. Али разлог што сам написао на енглеском је само лењост. Много ми је требало да преведем ове термине, који се врло лако могу именовати на Оригиналном језику, али размишљање о правој формулацији би ме одвукло са онога што је поента овог записа: литеро-игра има свој core-loop и он се налази међу ове три тачке.

Но, о детаљима други пут. Ово је ионако само за испис, јер некада се нешто мора и отаљати, али са циљем да буде завршено.

Да – одустани од перфекционизма, али се прилагођавај стандарду који се тражи. То у пракси значи да када пошаљеш текст на Облакодер, не осетиш сујету када ти се мејл врати са следећим коментарима:

 • Tekst u ovoj formi deluje kao „prva ruka“ – rečenice su „nabacane“, te je naš predlog da priča ima neki tok.
 • Svaka celina za sebe nije dovoljno koherentna – ovo opet ima veze sa tim da sami podnaslovi ne deluju kao zaokružene celine.
 • Isto tako, sve te celine ne deluju međusobno povezano. Fale im prelazne rečenice, ili tzv. „fileri“ koji bi taj prelaz između podnaslova učinili prirodnijim i na neki način ih uvezali.

Истина. И слажем се за први и трећи коментар, али мислим да је кохерентност целина ипак остварена, са обзиром на то да сам текст поделио на целине: игроказ, арт, прича. Мислим, то можете да знате само ако сте чланови већ више пута поменутог Интернационалног фан клуба литеро-игре Собакаисти, овако замислите какав сам ја текст послао, а шта су ми Облакодерке рекле.

Послушаћу их. Мало је стиска са временом и пажњом, али то се мора урадити, јер то је део мастера. А и део сазревања.

Вероватно бих се много више потресао, иако сам свестан да текст није довољно добар, али Орфисти су ме школовали, некада треба спустити руке и дозволити ударац, чак и под појасом, само да се научи какав је то осећај.

Е, хајмо сад даље, а сваком све добро одавде.


Garantujem da ćete dobiti makar jedan mejl ako se upišete na mejling listu:

Garantujem da će biti i Sobakaista, dokle god bude i milosne ruke da nahrani kerove.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Last modified: September 27, 2021

Comments

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.