16:01

Treći dan izazova lagan.

Slušam novi album Valentina Boškovića. Ovo svi treba čuju.

Albun je besplatan, ka i cili Svemir.

Da su nam živi i zdravi ljudi koji prave ovakvu muziku. Retko kada mi je vesela muzika inspirativna, ali Valentino gleda u svemir. Pesme o Raketomobilu nisu tek neke obične pesme, o ne.

Danas sam se potrudio da ne radim ništa. Slobodan dan, jer sutra je ponedeljak i počinjemo ispočetka sa časovima i radom na litero-igri. Jedino što mi je zakazano je razgovor sa Bukvalistima.

Večeras u 20:00 ću pričati sa Milošem Živkovićem i Zlatkom Stevanovićem na temu muzike i književnost: o tekstovima, o pravljenju pesama, o Dilanu, o Kaneu i njegovom pozivu. Radujem se tome.

Šetao sam psa.

Uporedi:

Šetao sam psa.
Šetao sam se s psom.
Šetao sam sa psom.
Šetao sam si psa.

Tekst i ja. Svako na svom povodcu, s tim što je on osetio slobodu kada smo se našli u podnožju Ždrebana. Pustio sam ga da luta, da se zagubi, a onda da pojuri na zvižduk.

Proveli smo tri sata u prirodi, u aktivnosti. Tekst i ja, dva zamorčeta života.

Njemu ništa ne fali. Nahranjen je, napojen, ima društvo, ima i igračke, a ako jednog dana bude želeo da se odseli negde ili upiše fakultet, ja ću ga prvi podržati.

Gledao sam ga sa koliko volje, sa koliko života preskače kameni zidić rasut po brdu. Divio sam mu se. To je to. Tako treba.

Ni meni ništa ne fali. Napojen sam i nahranjen. Imam i više nego što mi treba, jer suvišni kilogrami ne dolaze od nemaštine, najčešće. Makar ne u mom slučaju.

Slatkiši. To je moj problem.

Pratim na Instagramu stranicu “Ostavi šećer”. Ne čitam baš sve i ne opterećujem se previše tom temom, ali sam svestan da živim u dobu koje je legalizovalo drogiranje šećerom. S tim se treba boriti. S tim treba živeti.

Pet dana odmora su mi obeležile 4 čokolade, desetak Rafaelo kugli, 5-6 čoko bananica i jedan Kokodo. Uh, da, ne mogu da zaboravim i 4 mafina sa čokoladom, oni su bili izuzetni.

I to nije puno, svakako, ali je važno vreme i razlog zbog kojih sam ih konzumirao. Moja konzola mešovito reaguje na šećer, a moj softver ima slabost na slatko. Nekada se koristim, a nekada nemam kontrolu, pa je mera samo ograničena količina čokolade koju imam pri ruci.

Ovo je ooodličan momenat da vam prikažem jednu tačku mog svakodnevnog izazova (još od pošle godine).

Шугер, но

Ako se usudiš da pročitaš deklaraciju na nekom proizvodu, iznenadićeš se količinom šećera koji su prisutni u njemu. Moj izazov je da izbegnem sve šećere koje nisam planirao da unesem u konzolu svojevoljno.

Cilj je ne pokleknuti izazovu, ostati dosledan i za čitav dnevni pohod ne pojesti ništa što u sebi ima industrijski šećer. Ili neki njihov derivat.

Med, voće, kokos, urme – to je dozvoljeno. Bitno je da nije proizvod, ono što očekuješ kao odgovor na pitanje ima li šta slatko?

I mogu vam reći da je ovo ozbiljan izazov.

Pokušajte, kao litero-demo, da svesno ne pojedete ništa što ima industrijski šećer u sebi. Videćete da je malo kupovnih prehrambenih proizvoda bez ovog elementa.

[Bilo bi lepo da neki hemičar napravi neku tabelu i pokaže ljudima sa naučne strane kako to izgleda, jer ja evo ne znam bogumi. Pošaljite nam vaš predlog i stručno tumačenje.]

Dnevni pohod: 3. 1. 2021.

Ovo je današnji Dnevni pohod na kojem sam već omanuo u dva izazova. Jedan je Шугер, но, а о другом неком другом приликом/отом потом/кад буде време за то.

ИЗАЗОВ (Ч)

Изазов (или челенџ) је тип литеро-игре у којем се пред литеро-играча стављају две акције: Да и Не. Резултат може да буде позитиван или негативан у зависности од избора акције.

Ако изазов гласи: Немој да једеш шећер током целог дневног похода, литеро-играч ће добити поене уколико изабере акцију Да.

Бирањем опције Да, литеро-играч гарантује да неће јести шећер током целог дневног похода. Уколико на крају дневног похода то и оствари, добиће поене према приказаном бодовању (табела 1).

Уколико изабере опцију Не, литеро-играч гарантује да ће током дневног похода појести шећер. На крају дневног похода постоје 2 резултата:

Литеро-играч је појео шећер и губи број поена према приказаном бодовању (табела 2).
Литеро-играч није појео шећер

[ovo mora da se razradi sa kaznenim poenima i bonusima zbog pokajanja]

Да бих био имао бољу мотивацију за остваривање циља, мора да постоји бодовање:

Један челенџ (Ч) 50 литеро-поена (reality points).
Бонус за везан дан: +5 литеро-поена
Бонус за седам дана изазова х2
Бонус за месец дана изазова: +300 литеро-поена

Kazneni poeni postoje zbog motivisanja igrača da strateški planira i podseća sebe na izazov.

To je za razmatranje i kalkulisanje.

No, to je primer jednog tipa mini litero-igre.

Jesi li za izazov?

A sada pauza, a možda i odjava i kraj, sa obzirom na to da posle zaboravim da se vratim u tekst. U narednih 45 minuta ću slušati Oblakoderov podkast sa Urošem Krčadincem i crtaću u skeč blok koju sam si kupio za Novu godinu.

Inserte iz Skeč buka tokom januara meseca, da se malo nakupe. Ovo pričam članovima Internacionalnog fan kluba litero-igre Sobakaisti, oni će videti skice, a vas što se grebete o njihovu dobru volju i donacije savetujem da se naoružate strpljenjem.


Treći dan ovogodišnjeg izazova “Tekst dnevno”. Ostalo je još samo 362 dana do kraja, pa ako želite da budete u toku sa mojim progresom u litero-igri, upišite se za litero-nedeljnik u vašoj pošti.

Pored Teksta, imam još puno kerova koje moram da namirim, pa bih bio srećan ako biste nam bacili koju kosku na našoj Ko-Fi stranici.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 0
  •  
Last modified: January 3, 2021

Comments

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.