11:31

Ovo je onaj dan kada biraš šta ćeš biti u budućnosti.

Pa, nema problema. Odlučiću se. Imam ceo dan. Tačnije, još 12 i po sati.

Ustao sam rano, tako da je prva polovina dana već uspešna. Sada slušam afričku muziku, naišla je na listi posle albuma “Blues de la Frontera“. Potaman mi je. Afrika me uvek oraspoloži.

Ne pominjem časove, ali prisutni su. Mogu već sada da kažem da sam odabrao da budem nastavnik. Hoću da edukujem druge. Hoću da delim znanje koje imam. Iako mi se čini da je ono neupotrebljivo, često bezvredno, a neretko suvišno i opterećujuće, ipak se nađe čovek kojem treba moja pomoć. Za takve ljude vredi raditi.

Namećem se. To je istina. Imam potrebu da iskoristim svoje znanje, pa kada vidim pravopisnu grešku u tekstu iza kojeg stoji neki moj poznanik ili prijatelj, osećam dužnost da mu ukažem na grešku. Možda je to moja greška. Niko me nije pitao za komentar, ali kako bi me i pitao kada on nije svestan propusta koji je meni očigledan, pa čak i kada bih sklopio oči i pravio se da ga ne vidim, činjenica da postoji me ne bi ostavila na miru.

Iskuliraj, bre.

Iskuliraću. Jednog dana.

To neće biti uskoro. Iz ove perspektive, čini mi se da se to nikada neće dogoditi, ali verujem da idem ka tome, polako, vrlo sitnim koracima, ali u pravcu koji vodi ka cilju: konačnom miru i ostvarenju plana. Trebalo je da igram neke kraće igre, ali šta ću kad sam uvek bio ljubitelj pohoda, najviše sam igrao kampanje i video igre bez priče bi mi brzo dosadile. Narativ me vuče, narativ me čini.

Stoga bi u XXI veku fikcija mogla da postane najmoćnija sila na planeti, jača čak i od zalutalih asteroida i prirodnog odabiranja.

To sam sinoć pročitao u knjizi “Homo Deus“, negde oko dvestote strane. To uliva nadu. Ako zbog nečega vredi živeti, a da to nije ovaj neverovatni osećaj postojanja koji s vremena na vreme osvestim, to je priča.

I evo mene. U sred teksta. Pijukom mašem na sve strane. Lomim rudu, kopam, bunarim, izvlačim, zidam, malterišem i opšivam. Radničke ruke sa jagodicama zadebljalim od kucanja po tvrdim tastaturama ulepljenim od dugogodišnjeg korišćenja.

Današnji izazov je biti ovakav.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Last modified: October 30, 2020

Comments

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.