22:14

хо-хо-хо, време је да се укључимо у текст.

Дакле, последњи дан 2021. године. Шта ћемо сада?

Ви сте сигурно негде на дочеку. Држите се за руке са вољеном особом, љубите се иако није поноћ. То је лепо, ја увек подржавам срећне и функционалне мултиплејере.

Ја сам ту, у тексту. Физички сам сам, наравно, али присутност текста ме проширује, а око камере ме умножава. Нисам сам, јер сви моји су око мене. Пустио сам их да се баве својим забавама, ено Кане се извалио, слуша музику и пурња. Блуздог цуцла пиво и лупа шаком о крхку површину стола на расклапање. Игор Репин у туш кабини испробава свој најновији изум. Ја сам у тексту, удобно сам се угнездио, наместио наслон, поравнао маргине.

Ово је Нова година какву заслужујем.

Uz nju, naravno, i spiskovi. Odakle početi?

Na ovoj fotografiji vidimo Igrodržitelja i plišanu igračku koja simulira društvo naspram zaljubljenog para koji me je vodio u razgledanje Osijeka. Ovo je uvod u najbolje događaje u prošloj godini:

[спојлер алрт: ви знате да се литеро-година завршава у фебруару, те нема разлога за панику, можете да промените понашање и донесете нове одлуке тада, али пошто литеро-игра (још увек) није најважнија ствар на свету, водићемо се евроценричним хронотопом]

Најбољи догађаји у 2021. години

 • Симпозијум Филозофија игре у Загребу; децембар.

Како је то било добро, е! Видео сам пријатеља ми Хрвата, упознао сам младу филозофску сцену, научио сам нешто о пољској фонетици, а као врхунац вечери – свирао сам Нема ме у слушаоници А101. Цело искуство ме је обележило. Пун сам жеље још од тада. Једва чекам следећу презентацију и причу о Собакаистима пред људима спремних да постављају питања као што су: Да ли осећаш когнитивну дисонанцу између ликова и онога што раде?

Ма све у Загребу је било потаман: цигански гулаш у КРУХ-у, вожња плавим трамвајем, пијанке у вили на Пантовчаку…

 • Фестивал у Матријашији

Не сећам се који и којим поводом, али био је то мој први одлазак у Матријашију. Годинама слушам о овом месту, а тако га и пратим на мрежама. Ово је био први пут да сам се загубио у београдским сокацима у потрази за улазом у Клуз. Наишао сам на групу девојака, подједнако загледаних у ГПС навигацију. Отишли смо заједно на једну од најбољих журки ове године. Lenhart Tapes издоминирао. Купио Динићеву књигу “Динићева година” у којој је илустровао 2016-ту годину.

не знам што Вордпрес обрће ове фотке, али нека га
 • Картинг дан. Возио сам картинг. Био сам други у другој групи. Имам снимке. Имам фотографију. Имам жељу да поновим.
 • Самит несврстаних и свирка Св. Псета испод Бранковог моста са новобеоградске стране. Био сам кратко, али ме је одувало. Самит ми је омиљена манифестација у Београду и сузица ми иде што не знам да возим скејт.
 • Била су два добра рођендана на Ади. Чланови Интернационалног фан клуба литеро-игре Собакаисти са бројевима 050992 и 998989 су нам приредили квалитетан провод у размаку од десетак дана.
 • Хали-гали тути-фрути фестивал оке, јер сам чуо Руно уживо, али сам се разочарао Зицером и Там. Нисам отишао на свадбу у Врњачку Бању. Направио сам избор, који вероватно није био прави, али сам га гласно изговорио пред сваким. И сносио сам га у 3 ујутру у Драгстору док сам слушао како ми се омиљене песме подеравају.
 • Први пут на Нишвилу, спонзорд бај Хеличери. Било добро искуство, али најбоље памтим Натали. Срећа, ово пишем, а њен албум је доступан на интернетима.
 • Свадба, свадба, свадба! Био сам на једној, али вредној. Возио 150km, видео приајтеље, био спајалица међу паровима, запио се мало, заспао уз плоче, смејао се, радовао се, гостио се.
 • КЛОПКА ФЕСТ. Најјачи.
 • Био у Кикинди, TerraViva оверена од Канеа лаганим махом шешира. Она ми је и на новогодишњој листи, са обзиром на то да ће бити јубиларна. Људи су ме одушевили, простор ме је узео, Кикинда ме зове, јер тамо су лудаје, а то је од ludare, a знате шта већ то значи…
 • BaštaFest jebote! То је било баш кул. Одлични филмови на још бољој локацији. Купао сам се у језеру. Возио сам бицикл. Стигао сам и на промоцију Мацуриног романа Радио Сакар 80км северно.
 • Арсеналфест. Ау, човече, колико фестивала, а? Да, ово се исто десило, а и мала је разлика у времену. Члан Интернационалног фан клуба литеро-игре Собакаисти са бројем 910019 и ја смо, оптимистични, потерали бицикле да бисмо се возили по Крагујевцу. Провозали смо их једном до продавнице, а после смо их крили по дворишту од кише и погледа.
 • Personal event: утоварио све тепихе из магацина и посматрао их како одлазе у комбију са оваквом рекламом на задњим вратима:

Уз то, стари простор студија, тзв. Блејарник, прекречен је у заборав. Шта је остало од потписа на зиду, сада је само дигитални запис у фолдеру. Нећу да лажем, заболело ме је док је приучени мајстор прелазио ваљком преко успомена, али знао сам да је то за боље.

 • Протести. Пуно протеста. Али један на Руднику, први у мом животу. Против Рио Тинта. Сигуран сам да ће то бити главни фронт за Црног Кера и у предстојећој години. На њих сам се наоштрио. Протест Женске солидарности на Тргу Републике против случаја Палме. Протест фриленсера и камповање пред скупштином.
 • Први пут у Смедереву, Футогу, Рготини, Бајиној Башти, Кикинди, Црвенки (код Београда), Умци, Таванкуту, Осијеку; непописане адресе преноћишта.

23:09

Добра је забава у тексту, а?

Јесте, баш ме вози, брале. Али ово је тек први списак, а ноћ је тек почела, чини се по количини наоружања потрошеној у претходним сатима.

23:39

Рокање се спрема.

Захуктава се ситуација. Планирам да подигнем ролетне и дагледам спектакл, па макар ме шарпнел погодио.

Играо сам мало. Баш сам онако ђускао, онако истински. Камера је забележила, имам доказ, нова година ко песма.

Него, шта ћемо са новогодишњим жељама? Смеју ли се оне пописати након поноћи или је потребно пријавити се на шалтер пре него што одбројимо последњих десет, девет…

има времена, 20 целих минута до поноћи.

Али није ми до жеља, јер то је оно – седим и маштам. хоћу дела, бре! шта смо још урадили у прошлој години?! дај ми најбоље од најбољег!

Šta sam igrao u 2021. godini

[Nije hronološki]

 • E bilo je puno dobrih igara, a mnogo se i igralo, no ipak ću prvo da pomenem: Teraforming Mars. Nisam siguran da li su bile uključene i neke ekspanzije ili samo osnovna verzija, jer sam je igrao sa parom profi igrača. Oni su par, kao bračni par, a profi su kao Elon Musk. Igra kombinuje nekoliko mehanika koje mi se sviđaju, a mislim da daje čitav spektar različitih doživljaja Marsa i kakva je ta obećana planeta.
 • Eksplozivne mačke. Kritikujem ovaj naslov, odnosno prevod svetskog hita koji je na Kikstarteru da da da… Ne znam da li bih bolje preveo naslove karata, ali osećam susram svaki put kada izgovorim: Hoćete li da igramo Eksplozivne mačiće? Igra je zabavna, lako se kapira, a partije su kratke i dinamične. Preporuka za društvo od 2 do 5 ljudi. Ako vas ima više, uparite se, pa igrajte na jednom špilu; to sam video jedne večeri u Zmaja od Noćaja. Dvoje su odigrali celu partiju tako i – izgubili su!
 • Italijani su mi na radaru zbog igre Citadels. Ovo je takođe omogućio blagoslov najistaknutijeg člana Internacionalnog fan kluba litero-igre Sobakaisti sa brojem 000007 (sledi pozdrav na mikrofon). Ova igra je merica za dubinu. Može da je igra dete od 4 godine, a iskusnom kartašu će biti iznova zanimljiva jer daje veliki broj mogućnosti za strateško građenje distrikta kojim rukovodite. A karte, oh, čarolija! Ilustracije su dovoljno živopisne da vas teraju da zavirite preko puta, a simboli su jasni, tako da je lako prepoznati ih u brzoj igri. Plus, prva igra za ekipu od 2 do 7 igrača! Fuck yeah!

  Ova igra je bitna jer me je usmerila u pravcu karakterizacije sobakaista. Ovo sam svakako već radio, ali ako bih na Citadels mehanici napravio Sobakaiste, svaki od likova bi bio jedna kartica: Crni Ker – Warlord; Igor Repin – Magician; Jovan P. Brajović – Merchant; Стефан Пас – Bishop; itd.

Е, овде се поранило, већ се рока навелико, не знам да ли да гледам или да чекам тренутак. Ајде још мало. Ево, објавићу овде, па да се припремим за спектакл.

00:06

јеботе, овде се баш озбиљно рока

и даље пиче рафали и цијучу ракетице. Спустио сам ролетне, доста ми је пиротехнике. [једва чекам да birth reveal постане ствар на Балкану]

Него, где смо оно били? А да, шта сам играо ове године.

 • Jinga! Poklon za krivoslavni Božić. Odigrao sam dvadesetak partija do sada i uvek mi je bilo zabavno da vidim kakvu ćemo konstrukciju izgraditi u nadmetanju. A onda sam pogledao pravila i igra je postala manje zabavna, ali i dalje igriva.
 • Mislim da mi je najadiktivnija bila Lords of Waterdeep. Uh, kakva kombinacija strategije, raspolaganja resursima, intriga i priče. Dobro, priča je brzo otpala, iako sam u objašnjavanjima pokušavao da uvučem malo narativa. Uzimam jednu belu i dve narandžaste [kocke; prim.aut.]. Ali povremeno bi neko otkrio zanimljivu pričicu, sitnim slovima utisnutu na QUEST kartu. Član Internacionalnog fan kluba litero-igre Sobakaisti sa brojem 416444 mi je rekao kako je nekoliko noći sanjao kako igra ovu igru i odvaja resurse, držeći se strategije koju je razvio na nekoliko poteza, u stalnom strahu da će zaboraviti šta je hteo. Dobra igra do 4 igrača, +1 sa ekspanzijom.
 • Dobio sam Vojvodinu na kućnu adresu iako sam potpuno ignorisao njihove mejlove kojim su nas obaveštavali da treba da uplatimo dostavu na PayPal. Izvini, gari, čemu je služila Kickstarter kampanja? U svakom slučaju, imam igru, ali i dalje nisam provalio kako se igra. Nije da sam uložio previše vremena, ali davao sam je u ruke nekoliko ljudi mudrijih od mene, no i oni su na istom mestu blokirali. Nešto tu oko žetve i prodaje nije jasno, ali treba sesti i korak po korak, kroz pravila i video objašnjenja. Za sad se nije isplatila.
 • Katan. Naravno. Katan je bio veliki deo i ove godine. Waterdeep je preovladao u trećoj četvrtini, pa do kraja godine, ali to je najviše zbog toga što smo se umorili od bacanja kockica.

  [00:45] Upravo sam osmislio dodatak za Katan: Бонус ресурс New Year Edition! Уз свако регуларно бацање, играч може да баци и коцкицу са 12 бројева. Уколико има исти број на свом пољу, узима ресурсе. У случају да нема, нема акција. Други играчи не добијају ресурсе ни у једном случају.
 • Dead by Winter. Bravo za cara koji je ovo kupio i stavio na sto predame. Američka škola, figurice sa likovima, masna štampa, akcija sa osmougaonim kockicama. Vrlo uzbudljivo.

Novogodišnja odluka:

 • Obrisao Redit i Instagram sa telefona. Trebaće mi u budućnosti, svakako, a tada ću ih instalirati opet. Ovako, ne trebaju mi, a odmažu mi. Sve to ima i na kompjuteru.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Last modified: January 1, 2022

Comments

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.