20:08

Danas kolaž.

Uljez

Prvo ovaj video, pa sve ostalo.

O novinarskom pozivu

Druga stvar je ovaj tekst o pravilima i kodeksu novinarskog zanata u situaciji medijske hajke i sveopšte manitosti za što sočnijim detaljima o nečijim traumama. Jedan od retkih portala koje cenim i kojima verujem – Cenzolovka.

Kao što vidite ovo je čišćenje prozora. Prva stvar koja me čini anksioznim je broj tekstova naslaganih po gornjoj ivici pretraživača. Ovo što sada radim je terapeutsko čitanje.

Bookvalisti

Zato je sledeći na redu tekst Ivana Isailovića Maske o jednom od romana koji su se provukli u uži krug za NIN-ovu nagradu. Sviđa mi se kada čitam književnu kritiku i dovoljna mi je. Zahvaljujući videu Bukvalista o Ninovoj nagradi, na listi imam Bojana Savića Ostojića, njegovu knjigu Ništa nije ničije. Toj knjizi se baš radujem. Nadam se da ću je pronaći u biblioteci, a ako ne, barem nešto od njegovih starijih izdanja.

Riptide ukulele chords by Vance Joy

Ovo su akordi za ukulele. Do ove pesme sam došao preko klipa u kojem neka devojka savetuje koje su najbolje tehnike za sviranje ukulelea. Pesma mi se svidela i mislim da ću je veremnom navežbati. Još uvek se nisam u potpunosti posvetio novom instrumentu, više mi je kao igračka. Za sada znam 5-6 akorda: G, C, Am, F, D…

Izazovi

Imam na listi 3 poziva za mnogoigre:

  • Konkurs Kluba Putnika – Spasimo putopis 2021. Imam još 10 dana da napišem priču o Subotici. To mi se radi.
  • KUVO – new player form. KUVO.tv je sajt/portal/Jutjub kanal koji se bavi video igrama i gejming kulturom. Trenutno je ovo jedini domaći program koji gledam, a posebno mi se sviđa jer je iz Banjaluke, tako da svi govore ijekavicom.
  • Kulturanova hakaton – Dom B-612 je u dugovima, što nije ništa novo, ali sada postoji hakaton putem kojeg su pozvani umetnici sa idejom koja bi mogla da im pomogne da postanu održivi. Malo je iluzorno tražiti od umetnika da naprave nešto komercijalnim i uspešnim, no, dozvolite, meni je stalo do Doma, pa imam jednu ideju koju ću podeliti sa vama kada se prijavim na hakaton.

Film za kasnije

Film koji mi stoji već 5-6 dana na listi. Objavio ga je Uroš Krčadinac, pa samim tim moram da ga pogledam, jer ja sam njegov veliki fan.

Ovo je film o početku bombardovanja.

Borba frilensera

Intervju sa Miranom Pogačarem za Startit.

Otac mi je davao primer šta je borba za socijalna i radnička prava, a Miran mi je uzor kako se to radi u digitalnom svetu.

Intervju sa Anom Arp

Upoznali smo se ispred glavne pošte u Beogradu. Bio je vreo letnji dan. Sačekao sam je na klupici ugrađenoj u betonska postolja. Donela mi je knjigu, potpisanu, sa posvetom. Razgovarali smo o svetu i pisanju, razmenili smo vizit karte kojima smo se šepurili, pozdravili smo se u zdravlju i kontakt nam je ubrzo oslabio. Knjiga mi se nije svidela.

Ipak, njen rad je primer za sve. Zato njen intervju u onoj odličnoj rubrici na Before After kada pokazuju predmete i komentarišu.

Marko Rakar – treća sezona, deseta epizoda

Kako bih voleo da radim – to je Marko Rakar.

Njegov mejlovnik u kojem spaja u desetak kategorija najzanimljivije od onoga što na dvonedeljnom planu čita/gleda/vidi.

Makar po onome što deli, zaključujem da ovaj čovek zna puno, a sa obzirom na to da sam slušao njegovo izlaganje na DokuTech konferenciji u Prištini, pre 2-3 godine, verujem mu sve što kaže.

Najnoviji njuzleter je ovde.

Ako mi je dobro, onda ništa

Možda ću dočekati mir ili potpunu otupelost kada jednog dana otvorim mejlovnik Društvenog pregleda i ne potresem se ni zbog jednog slučaja navedenog u tekstu.

Ako dođem do tog stadijuma neosetljivosti, to će biti kraj – možda poraz, ali možda i pobeda.

Do tada, čitam ga sa strepnjom, i uvek ga odlažem za ovakve katarzične trenutke, jer dete iz radničke porodice dobro zna kako je krvava kora hleba. Ovde skupljam svoj bes.

Evo, ovakvi tekstovi me naoštre.

21:22

U redu, očistio sam prozore. sveo sam pretragu na 4 otvorena prozora koji čekaju.

Ostao mi je film, načeo sam Rakara, prijavio sam se za hakaton, odustao sam od Kuvo.TV-a, jer šta bih ja tamo radio, osim da im poturam moje radove kao sadržaj za dalju promociju i na kraju prijava na konkurs za rukopis. Eto, ulazim u subotu rasterećen.

Sa obzirom na to da je jedan mesec već prošao, a da ja nisam spremio video, to mi je glavna stvar sada. moram na to da se fokusiram, jer tekstove očigledno mogu da izbacujem bez problema, čak i kada grešim.

Sada je pola 10, a ja imam još nekoliko sati do sna. Za to vreme, treba uraditi ono što je preostalo, ali čak i ako to ne uradim, ovoga puta ustajem rano i održavam se.

Našao sam jednu objavu koja mi je pojasnila da sam ja zapravo nosilac super funkcionalne depre. Nije li to bajno.

E pa, u skladu sa najnovijim otkrićima, latiću se onoga što mi je prvo sa leve strane: španski jezik.

Nakon toga gledam film, tako da sutra, nakon što namirim učenike, imaću vremena za rad na videu i pripreme za predstojeću nedelju.

Vikend mi je, nažalost, najaktivniji dan, a trebalo bi da tada lenčarim.

Ali nije to najgore što jedan čovek može da radi. Ma kakvi. Ionako se spremam za proleće, zar ne? Potreban mi je dobar lap-top i čvrsta leđa.

Od grada do grada, bato moj. To je ono što dolazi.


Danas sam otkrio reč mejlovnik. Upišite se u naš da biste videli šta sve može:

Nahranite nas na Ko-Fi strani.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Last modified: February 5, 2021

Comments

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.