10:06

Ako se vodim onim stavom da dan traje koliko i vezana priča, onda je i dalje sedmi jul. Nisam spavao puno u toku noći. Tačnije, spavao sam manje od tri sata. Nisam mogao da zaspim do šest ujutru.

Datum kaže da je danas sreda, osmi jul, ali ovaj dan je počeo pre manje od 24 sata. Sa mukom sam ustao i naterao se da držim čas, nakon kojeg sam se opet vratio u krevet. Osećao sam se loše. Ne fizički. Ne bih rekao ni psihički…

Klonuo sam duhom.

Otac me je pozvao i rekao mi je: “Bio sam u kontaktu sa zaraženom osobom, pa neću dolaziti neko vreme tamo.”

Jedan od pacijenata na internom odeljenju milanovačke bolnice je registrovan kao zaraženi. Prebačen je u Kragujevac, a medicinske sestre i tehničari koji su bili u kontaktu sa njim nastavljaju da rade, pod stalnim rizikom da će zakačiti virus i proširiti ga dalje.

Celog dana sam razmišljao o tome. Prvo sam pomislio kako postoji velika šansa da se zarazio i da je ovo poslednji put da razgovaramo na telefon na takav način, smireno, bez preteranih emocija i straha da će se nešto loše desiti, ali već za nekoliko dana, ako se pojave simptomi virusa, naš razogovor će zvučati potpuno drugačije.

I bio me je strah. Posle one prvobitne brige, počeo sam da razmišljam o tome kolike su šanse da izgubim jednog ili oba roditelja u ovoj epidemiji. Zamišljao sam čitav sled događaja koji bi prethodnili trenutku kada mi neko saopštava da su mi najbliži preminuli. Oni su u tim godinama… Poslali bi ih u Kragujevac ili neki drugi veći grad, jer u milanovačkoj bolnici nemaju uslove za takve pacijente. Ne bih mogao da ih obiđem, ne bismo se ni pozdravili, preplašeni mogućnošću da je to naš poslednji susret, postiđeni manjkom iskrenosti i zdrave komunikacije do koje još uvek nismo stigli za ovih skoro-trideset godina od kada se poznajemo.

Moji roditelji na aparatima, u nekom drugom gradu, okruženi nepoznatim ljudima pod istim mukama. Mučila me je ta slika celog dana.


Ako se prijaviš na mejling listu, možda i dobiješ neku dobru vest iz litero-igre:

BACI KOSKU DA SE IGRAMO!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Last modified: August 23, 2020

Comments

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.