Dragi dnevniče,

kao što znaš, plan mi je bio da svakog četvrtka i subote objavim po jedan video na Jutjub kanalu litero-igre “Sobakaisti”, ali to neću uspeti, jer malo rukah, malena i snaga, a ni znanje nije bolje.

Izgovor: Nisu klipovi ono što su bili

Što se tiče mojih jutjuberskih navika, pratim uglavnom emisije o gejmingu (obavezna lektira: “Extra Credits” i “NoClip“), edukativne kanale poput “The School of Life” i “Kurzgesagt“, video eseje “The Nerdwriter” i nekoliko muzičkih kanala. Domaća Jutjub scena mi je prilično jadna, pa osim Vudemna, Wacko i Bookvalista, skoro da ne gledam nikog drugog, ali znam, naravno, i za Muđu, Praseta, “Kuvanje bez recepta” i još desetak kanala sa kojima se ukanalim kada mi nije ni do čega drugog nego da mi život prolazi u potpunoj otupelosti nad bezvrednim video sadržajem.

Zbog toga ni ne želim da pravim snimke od po sat vremena gde pričam gluposti i trošim nečije megabajte na preskupoj mobilnoj pretplati, već imam koncept:

 • Klipovi moraju da budu kraći od 5 minuta.
 • Sadržaj klipa je određen jedinstvenom i celovitom temom.
 • Teme su grupisane pod odrednice “Igrarnik” (za klipove koji se tiču igrokaza (gameplay) litero-igre) i “Dnevnik” (za klipove koji se nadovezuju na ove dnevničke zapise).
 • U “Igrarniku” pripovedač je predavač, sadržaj klipa je edukativan, usmeren na objašnjavanje koncepta litero-igre; u “Dnevniku” pripovedač je autoironičan i često iritantan, a sadržaj klipa je raznolik.
Prepoznaje li neko video igru na slici?

No, svestan sam da mi video montaža ne ide koliko i pisanje, a juče sam imao priliku i da se uverim u to. Nakon više od 6 sati provedenih u piratskoj verziji programa “Sony Vegas PRO 14”, uspeo sam da izmontiram tek 2:26 minuta klipa. Dakle, na polovini sam i mogu da se nadam da ću uspeti da postignem makar jedan klip sedmično, koji bih objavljivao subotom ili četvrtkom, u zavisnosti od niza tekstova.

Ideja je da se sav ovaj sadržaj prožima i dopunjuje, tako da na nedeljnom planu stvaram sadržaj za oko sat vremena konzumiranja (3 teksta + 1 video + 1 podkast). Juče je trebalo da objavim prvi video iz “Dnevnika”, ali nisam uspeo da ga završim na vreme (pouka: ne počinji rad na videu isti dan kada ga objavljuješ, ne piši tekstove trideset minuta pre objavljivanja). Ovo bi bio razlog da prekorim sebe i lagano potonem u deset dana depresivne samokritike, ali ovaj blog služi baš tome – prikazuje kako izgleda moj proces rada, sa svim momentima prokrastinacije, lošeg organizovanja i momenata za slavlje nad pobedama.

Moja psihološka stabilnost i ja.

Ovo je moj glas i nije me sramota da govorim o sebi, dok me je, priznajem, malo blam dok gledam sebe u video formatu, jer tu postajem jeftina, petominutna zabava za publiku koja je navikla na prasetinu, skupu opremu i glupe fore. Baš zbog toga sa nestrpljenjem očekujem reakcije, a svi koji žele da pogledaju video čim izađe, neka se prijave na naš Jutjub kanal i čekiraju zvonce za obaveštenja.

EDIT: Stigao je video. Jes’ sa 2 dana zakašnjenja, ali čini se po komentarima i reakcijama da je vredelo truda.

https://www.youtube.com/watch?v=6i1fhLLAqWY


This image has an empty alt attribute; its file name is Ko-fi_Logo_RGB_grey-1024x372.png
Donirajte nam pseću hranu preko Ko-fi platforme ili na paypal.me/sobakaisti
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Last modified: September 9, 2019

Comments

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.