Ukoliko želite da igrate litero-igru “Sobakaisti”, prvi korak je usvajanje terminologije koju ona koristi.

Svaka igra ima svoja pravila i zakonitosti koje važe u njenom svetu, pa tako i u litero-igri postoje pravila koja je čine jedinstvenom. Sva pravila igre objedinjena su u Igrarniku.

Jedna od odrednica litero-igre je njen jezik. Litero-igra “Sobakaisti” je stvorena na Originalnom jeziku (na engleskom: Original Game Language – OGL).

Originalni jezik je u velikom delu jednak terminu “zajednički jezik”, koji su potpisnici Deklaracije o zajedničkom jeziku usvojili kao naziv za jezike korišćene u bivšoj Jugoslaviji. Originalni jezik je utemeljen na gramatici i leksici tog jezika, ali je otvoren za njegovo razvijanje kroz doprinos njegovih govornika.

Svaki govornik Originalnog jezika ima pravo da učestvuje u njegovom daljem razvoju.

Terminologija litero-igre

Većini igrača je potpuno jasna “gejmerska” terminologija. Oni koji igraju neke od najpopularnijih video igara poznaju izraze, skraćenice i žargon karakterističan za te igre (npr. “Worl of Warcraft” ili “Counter Strike”).

Litero-igra je jedinstveni koncept. Zbog toga ima svoju igračku terminologiju koju stvaraju njeni igrači i govornici Originalnog jezika.

Pred vama su termini koji su usvojeni na Prvoj javnoj raspravi održanoj na “Reddit” forumima bivših jugoslovenskih republika:

 1. Game Master – Igrodržac;
 2. Singleplayer/Multiplayer – Samoigra/Mnogoigra
 3. Campaign – Pohod
 4. Gameplay – Igrokaz
 5. Tutorial – Igrarnik
 6. Quest – Zadatak
 7. Level (experience) – Nivo
 8. Level (map) – Postava
 9. NPC – Bot
 10. Mana/Health – Jar/Krepkost

Ukoliko imate iskustva sa video igrama, već vam je jasno značenje ovih termina.

Za one koji se tek upoznaju sa video igrama kao medijem, kao i za one koji počinju da igraju litero-igru, posvetićemo poseban tekst za svaki od ovih termina.

Pozivamo vas da se uključite u dalji razvoj litero-igre i Originalnog jezika preko naše stranice na Redditu ili preko mejling liste na koju se možete prijaviti ovde:

Dodatna objašnjenja i diskusije na temu Igrarnika, Originalnog jezika i mnogih drugih elemenata litero-igre, možete pronaći na našem vlogu i podkastu.


This image has an empty alt attribute; its file name is Ko-fi_Logo_RGB_grey-1024x372.png
Donirajte nam pseću hranu preko Ko-fi platforme ili na paypal.me/sobakaisti
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
Last modified: September 25, 2019

Comments

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.